Op de achterbank

De rit van school naar huis kan wel eens bezaaid zijn met een file of twee. Soms ontwikkelen zich verrassende gesprekken op de achterbank, die nog een tijdje nazinderen.

Zo was er die keer dat de oudste vertelde over de buren van papa, die gaan scheiden. ‘Oh écht?!’ reageerde ik verrast. De buren van papa waren immers ooit ook mijn buren. Om de één of andere reden greep het mij nogal aan. Mijn dochter pikte dat vliegensvlug op en draaide met haar ogen, zoals alleen een dochter van mij dat kan.

‘Jaha, écht mama! Wij zijn wel niet de enige hé?’

Hmmmm, neenee, natuurlijk wist ik dat ze niet de enige was. Maar toch raakte het nieuws me en spookte het dagen door mijn hoofd en hart. In een flits dacht ik: ‘Ocharme die kinderen’.
En toen het besef: mijn kinderen zijn voor anderen ook ‘ocharme kinderen’. Een steekje in mijn hart, een blik op de achterbank….de oudste tracht haar elleboog te likken want ze heeft gehoord dat dat onmogelijk is en volgens haar kán dat niet waar zijn. De jongste krijgt daarbij een arm in het gezicht terwijl ze over halverwege was in haar poging om tot 1000 te tellen en zet het op een huilen.
De oudste: ‘sorry sorry, maar zóóóveel pijn doet dat niet hé!!’

Het deed me denken aan die keer dat ik haar vroeg of ze af en toe eens checkt hoe het gaat met haar vriendinnetje met ouders die aan het scheiden zijn.
‘Ja, ze was eens droevig en ik heb gezegd: zóóó erg is dat nu ook weer niet!’

Nee, heel erg ‘ocharme’ zijn ze niet die kinderen van mij. Het stelt me gerust dat ze zich met hun twee gezinnen niet anders voelen dat de rest.
Maar ik moet het wél dringend met de dochter over het concept ‘empathie’ hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een eigen blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: