Mama / papa week

Onlangs las ik een blog op de site van Happinez magazine van Susan Smit over de gevoelens die komen kijken bij het delen van je kinderen met de andere ouder. ‘Ex’ vind ik zo’n lelijk woord in de context van de kinderen…ja ‘ex’man, ‘ex’vanalles, maar nog steeds ‘mee’ouder toch?

Er was één stukje in het bijzonder dat me trof.

Heart-stone

Een gevoel dat me zo bekend voorkwam, maar dat ik nog nooit in woorden om had gezet. Een ‘ja dát is het’ momentje.

 

“In de vakantie komt het voor dat ik ze pas na lange tijd weer zie. Dan valt er soms iets subtiels te overbruggen. Iets wat me ontglipt, maar wat wel degelijk voelbaar is. Alsof er een dun laagje op hen zit – een laagje van ervaringen en gevoelens waar ik geen deelgenoot van ben geweest. …. Ik zie het stuk ontwikkeling dat ik door mijn afwezigheid heb gemist.”

 

Ik denk dat elke ouder die zijn of haar kinderen, om welke reden dan ook, af en toe moet missen, weet over welk ‘laagje’ Susan Smit het heeft. Het is een gevoel waar ik op voorhand nooit bij stilgestaan had. Bevreemdend, want het duurt altijd héél even voor ik het gevoel heb dat ze weer helemaal van mij zijn.

En dat went inderdaad nooit.

Dat gevoel wordt alleen maar versterkt wanneer ze kleren aanhebben die ik niet voor hen kocht, maar die ze kregen van hun papa,  hun oma of tante langs die kant. Ze zien komen aanrennen in een rok of trui die ik nooit eerder zag, voert altijd een minieme schok door mijn hart. Onbekende kleren aan een zo bekend lijfje…ergens klopt het niet in mijn hoofd.
Zeker als die kleren dan nog eens de geur van een ander wasmiddel meedragen…

Verbaasd kan ik kijken naar die wezentjes die verder groeien en bloeien, die het zo goed doen en veel minder bezig zijn met ‘de mama en papa’ week dan wijzelf. En dan ben ik trost. Op hun veerkracht en hun positiviteit. Twee eigenschappen die nog zo belangrijk zullen zijn in hun verdere leven.

Net zo snel als het gevoel van bevreemding er was, is het ook weer weg.
Tot de volgende papa / mama week wissel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een eigen blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: