Mijn gouden tips voor een geslaagde reis met veel kinderen onder de 10.

Wanneer ik aankondig dat we op vakantie gaan met onze kroost, zijn er veel die zich afvragen hoe we dat in godsnaam doen. Het ongeloof komt meestal van nieuwe ouders of koppels met 1 of 2 kleine kinderen.

 

IMG_4998

Eerlijk? Ik ben gewoon niet het type dat veel plant of nadenkt over dergelijke uitstapjes.

Ik DOE het gewoon en los de eventuele issues onderweg wel op.

Naast de ultieme klassieker ‘chose your battles’ (tafelmanieren ja, propere kleren en gekamde haren don’t care), zijn er wel enkele zaken waaraan ik me hou.
Hierbij mijn eigen vuistregels voor een vakantie (of uitstapje) met een grote kroost onder de 10:

 

  1. Met de wagen? Verder is niet altijd beter: kies dichtbij, max 5u rijden. Die ene keer dat we toch verder gingen, heb ik mij serieus beklaagd. Een noodstop op de ring rond Parijs en 3 kotsbeurten down the road, zorgden ervoor dat tegen de tijd dat we op bestemming waren, er een therapeut aan te pas moest komen. Voor mij niet meer, bedankt!
  2. Karaoke time: hét spel bij uitstek! Start de trip zonder muziek in de wagen, want het enthousiasme is groot en het gesnater oorverdovend. Op een bepaald moment kan er nood zijn aan de ultieme afleidingstruc ‘Karaoke time’. Het spel (wat voor een ellendig gekreun bij de man zorgt) gaat als volgt: iedereen mag 1 liedje aanvragen. Er zijn geen beperkingen, geen waardeoordelen. Ja, ook voor de 1000ste keer K3 is toegelaten. Maar ook de volwassenen komen aan de beurt en dan neemt de man meestal wraak met iets obscuur Duits uit zijn new wave jeugd, maar ook dat nemen we erbij. Gelukkig zit er hier en daar al een kind met goede smaak tussen en komt er ook eens een Ruimtevaarder van KommilFoo of Heist aan Zee van Bart Peeters langs.
  3. Drie keer kaaskroketten op twee dagen is geen ramp: thuis eten we groentjes en fruit en drinken we water bij elke maaltijd, maar op reis wordt er zo weinig mogelijk gekookt, willen we geen gezaag aan tafel en gaan we dus voor makkeljik en snel. Na de derde keer kaaskroketten vraag je je af hoe ze dat nog binnen gewerkt krijgen, maar we sluiten onze ogen voor de vette hap en zijn dankbaar voor het lege bord. Thuis volgt de broccoli en de appelsien. Deze filosofie is ook toepasbaar op haren kammen, verse onderbroeken, propere voeten en steeds dezelfde lelijke trainingsbroek.
  4. Speel op schattig bij de locale middenstand: Echt een gouden tip! Zorg voor een resto of café waarvan de uitbaters je kinderen schattig vinden zodat ze daar altijd kunnen plassen. 
  5. Bedtijd is rekbaar, maar ook niet te veel: Ik geef toe dat ik hier soms door de man moet tot aangemaand worden, want ik zou uit pure luiheid de kinderen eindeloos oplaten, maar de man heeft af en toe gelijk. Laat de teugels vieren, maar ook niet te veel. Tot ze oud genoeg zijn om te snappen dag lang opblijven ook lang slapen wil zeggen, moet het maar zo. We willen de dag erna niet opgescheept zitten met 4 koters waar er niets mee aan te vangen valt. Dus zorg voor voldoende nachtrust.
  1. 2 glazen wijn, mag er zijn: wanneer de stilte is nedergedaald (soms snel, soms na een veldslag) is het relax time. Flesje wijn dabei….maar het gaat soms vlotjes binnen en wat je écht écht niet wil (trust me), is een kater met 4 luide kinderen, klaar voor een nieuwe dag.

IMG_0016

  1. Ga zelf ook niet te laat gaan slapen: net als punt 5, maar dan voor de grote mensen. Vermoeidheid is een killer. Ga op tijd naar bed! Tijd om wat te rollebollen én dan een goede nachtrust zodat de dag erna de grote mensen ook fris zijn voor een nieuwe avontuur.

Dit gezegd zijnde, blijven wij dit jaar gewoon thuis. Een echte staycation!
En ik kijk er super hard naar uit!

 

Deel gerust jullie eigen tips voor een geslaagde vakantie met kleine kinderen in de comments hieronder.
Ben benieuwd!

 

IMG_3719

2 gedachten over “Mijn gouden tips voor een geslaagde reis met veel kinderen onder de 10.

Voeg uw reactie toe

  1. Wij hebben ook vier kinderen onder de 10. Wij gaan resoluut voor een camping met zwembad. Onze vakantiebestemming ligt verder dan 5 uur rijden. Maar als we in het midden van de nacht vertrekken is het de eerste 6 uur betrekkelijk rustig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een eigen blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: