De 5 minuten-regel! En hoe het niet van een leien dakje liep.

De vakantie zit er voor heel wat mensen op, tijd om terug aan het werk te gaan.
Met dat werk komt ook een nodige portie stress gratis en voor niets. Niet dat ik wil beweren dat vakantie helemaal stress free is. Oh no, helemaal niet. Maar bij mij is het toch een ander soort stress. Een stress die ervoor zorgt dat ik af en toe tegen de avond  klaar ben om iedereen die in mijn weg loopt op te peuzelen.

Dat ik daarom soms een avondwandeling moet maken om weer tot mezelf te komen en mijn vaatje positieve energie bij te vullen, daar schreef ik al over in een vorige post. Maar soms het is helaas praktisch niet haalbaar om er even tussenuit te glippen voor je met je gezinsleden geconfronteerd wordt (of zij met jou eigenlijk). Vaak moeten er buikjes gevuld en boekentassen geleegd worden.

Ik neem me dan ook voor om vanaf nu een techniek toe te passen die ik opgevangen heb op een conferentie waar ik voor het werk moest zijn. De ‘slot key note’ was van Paul McGee. Iemand die zich een ‘motivational speaker’ noemt. Goede titel vind ik wel! Naast het feit dat hij een erg boeiende spreker is, was het ook nog super grappig. De ideale combo als je het mij vraagt. Een van de zaken waarover hij het had was dus de ‘De 5 minuten-regel’! Klinkt super simpel, toch? 5 minuten? Moet een makkie zijn! Blijkt echt méga moeilijk te zijn 🙂

Het idee is nochthans van een grote eenvoud. Wanneer je nog helemaal opgefokt van de dag thuis komt, je de deur open doet (of de schoolpoort binnen gaat) mag je de eerste 5 minuten niets negatiefs zeggen. NIETS. Dus niet tegen de kinderen (waarom ligt je boekentas daar weeral zo gesmeten?!) en niet tegen de man des huizes (is het nu echt zo moeilijk om sportkleren van 4 dagen geleden zelf in de wasmachine te doen?!).

De theorie is dat wanneer je 5 minuten je mond houdt en enkel positieve zaken zegt (of gewoon zwijgt als je denkt dat er per ongeluk toch een frustratie zal uitfloepen), de eerste vermoeidheid, adrenaline en stress van de werkdag wegebt en je weer helder en redelijk kan denken. Je zou gauw moeten inzien dat het écht niet zo erg is dat de badhanddoek nog op de grond ligt. Of, als het wel écht zo erg is (want het is misschien de 100ste keer die die kl*** handdoek op de grond ligt) zou de 5 minuten regel je moeten doen inzien dat de avondrush gewoon niet het moment is om het erover te hebben als je geen (terecht) bitsige reactie terug wil krijgen. Er is nog een hele theorie over het achterliggende mechanisme en het reptielenbrein enzo, maar you get the picture!

MAY-2018

Dat was de theorie. Klinkt simpel, maar mijn vriend Paul McGee zei niets over ‘de blik’. Ter verduidelijking: vrijdag (dag 2 van mijn eerste post vakantie werkweek!) ging het al fout. Het was een lange, drukke dag. Massa’s mails en veel in te lossen verwachtingen. Ik voelde mijzelf vol energie zitten die een uitweg zocht. De man, die wel nog met vakantie was, wachtte thuis op mij. In de auto nam ik mij voor de 5 minuten regel toe te passen. Ik kom binnen, kus de geliefde ‘hallo’ en zie enkele vuile keukenhanddoeken liggen op de grond. 5 minuten regel! 5 minuten regel! 5 minuten regel! Maar blijkbaar heb ik geen controle over wat mijn zus ‘dé blik’ noemt.

Dus de man: ‘ Ja, wat ik heb ik nu verkeerd gedaan?’.
Ik: ‘Maar niets, ik pas de 5 minuten regel toe.’
De man: ‘Ja, dat werkt niet als je zo kijkt hé, zeg het gewoon maar’.
En toen brak ik de 5 minuten regel al op dag 1 🙂

Aaaaaargh, verdorie!! Mislukt dus.  Er is nog werk aan de winkel, maar de intenties zijn er. Maandag probeer ik het dus gewoon nog eens! If at first you don’t succeed enzo…

Een gedachte over “De 5 minuten-regel! En hoe het niet van een leien dakje liep.

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een eigen blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: